WAT IS HOOGBEGAAFDHEID?

Van hoogbegaafdheid zijn (onder andere op het internet) heel veel verschillende definities te vinden. Wat ze allemaal aangeven is dat er sprake is van een hoge intelligentie. Maar dekt dat de hele lading?

Als men wil onderzoeken of iemand hoogbegaafd is, dan wordt er een IQ-test afgenomen.

Vaak wordt gesproken over hoogbegaafdheid bij een IQ vanaf 130, of als men minimaal in het 98ste percentiel valt, wat betekent dat men bij de 2% best scorenden van de samenleving hoort.

Hoogbegaafd

Sommige mensen zijn duidelijk intelligent. Anderen zijn hoogbegaafd. Wat is eigenlijk het verschil? Op onderstaande pagina’s zijn deze uitgesplitst tussen kinderen en volwassen. Tevens geven wij aanvullende informatie over hoogbegaafdheid.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

Renzulli

Echter, volgens het triadisch model van Renzulli is zo’n hoge intelligentie alleen niet voldoende voor het predicaat hoogbegaafd: er dient ook sprake te zijn van een extra mate van creativiteit en doorzettingsvermogen (motivatie), want pas dan kan men ergens in uitblinken. Zie hier het model:

Franz Mönks

Dit triadisch model van Renzulli werd verder uitgewerkt en uitgebreid door Franz Mönks.
Mönks voegde er de drie belangrijkste sociale omgevingen aan toe: school, ontwikkelingsgelijken (peers) en het gezin. Dit model heet het Meer-Factoren Model:

Problemen

Er zijn nogal wat hoogbegaafden die, vaak al sinds hun jeugd, tegen problemen aanlopen in onze maatschappij. Vaak weten ze niet dat ze hoogbegaafd zijn, laat staan dat ze weten dat hun hoogbegaafdheid een oorzaak van hun problemen zou kunnen zijn. Als ze er dan op latere leeftijd alsnog achter komen dat ze hoogbegaafd zijn, vallen vaak alle puzzelstukjes op hun plaats.

Problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan met:

– de onderwijsmethode: deze is in Nederland veelal bottum-up, terwijl de hoogbegaafde liever top-down leert;
– (sociale) relaties: het is lastig met mensen om te gaan door wie je je niet begrepen voelt;
– instanties: het rechtvaardigheidsgevoel van de hoogbegaafde speelt nogal eens op.

Als een hoogbegaafde de problemen die hij ervaart voor zichzelf houdt, dan is dat meestal omdat hij zich onbegrepen voelt. Gevoelens van perfectionisme en gedachten als ‘ik moet het toch zelf goed kunnen oplossen’ maken vaak dat er niet om hulp wordt gevraagd. Terwijl hun analytisch denkvermogen een prima basis kan zijn om gevoelens en problemen gestructureerd in kaart te brengen. Een uitstekend uitgangspunt voor hulp.

Maar dan moet er wel iemand aan de andere kant van de tafel zitten die hen begrijpt. En door wie ze zich begrepen voelen. Iemand die alle valkuilen van hoogbegaafdheid kent en die positief doelgericht kan meedenken. Iemand die zelf ook hoogbegaafd is, zoals iemand van Hobega.

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer